Západná Kanada: Icefields Parkway

V minulom článku sme skončili v Johnston Canyone. Odtiaľto sme mali namierené na sever až do mesta Jasper. Kúsok cesty do Lake Louise sme išli ešte po Trans Canada Highhway. Lake Louise a Jasper spája cesta s názvom Icefields Parkway.

Icefields Parkway je – ako to domáci volajú – Scenic Route (môžeme preložiť ako cesta s výhľadmi). My sme už pár Scenic Route na svojich cestách absolvovali a nikdy nás moc neoslovili ani neuchvátili. Skôr by sme povedali, že to boli dobre vymyslené turistické atrakcie. V tomto prípade sme však vedeli, že to bude o niečom inom. Jednak preto, že cesta vedie cez nádherné hory Rocky Mountains a jednak preto, že sme si pozreli, aké nádherné miesta môžeme na ceste vidieť.

Samotná Icefields Parkway má 233km. Po jej dĺžke je veľa zaujímavých bodov, kde sa oplatí zastaviť. Úplne všade sa zastaviť nedá, avšak tie zastávky (nebolo ich málo), ktoré sme si my vybrali stáli za to. Niekde sme spravili len krátky stop na foto, niekde sme sa kúsok prešli a niekde sme absolvovali kratšie túry.

Icefields Parkway

Prvou zastávkou bolo jazero Hector Lake. Nebolo ničím výnimočné a našej ceste Kanadou sme ich videli množstvo. Čím nám však utkvelo v pamäti bolo to, že bolo ako zrkadlo. Bolo úplné bezvetrie a na jeho hladine sa krásne odrážali hory. Veď posúďte sami.

Hector Lake

Nasledoval stop pri už známejšom jazere Bow Lake. To bolo spočiatku tiež ako zrkadlo, no neskôr sa rozfúkalo. Aj tak sme však stihli porobiť pár pekných fotiek. Chvíľu sme sa pomotali na jeho brehu, náš malý sa pohral s kamienkami a pokračovali sme ďalej na sever.

Bow Lake

Treťou zastávkou v poradí bolo ďalšie jazero, opäť ešte známejšie – Peyto Lake. Tu náš čakal krátky, asi 600 metrový výstup na Bow Summit na výhľad. Pohľad, ktorý sa nám naskytol bol jeden z najúžasnejších, aký sme na celom našom výlete po Kanade mali. Jazero bolo nenormálne modré. Nevedeli sme sa vynadívať na tú nádheru. Malý cestovateľ toto všetko prespal, tak sme sa my mohli za ten čas spokojne fotiť a fotiť 🙂

Peyto Lake

Ďalej sme chceli zastaviť pri Mistaya Canyone, no cestári tu makali na oprave cesty a parkoviska a skrížili nám plány. Museli sme teda pokračovať ďalej až do Saskatchewan River Crossing. Tu bola jedna reštaurácia, obchod a pumpa. Asi 30 km severne bola veľká 180 stupňová zákruta s príznačným názvom Big Bend. Na jej konci bol nádherný výhľad na cestu a údolie, ktorou sa prerezáva. Ešte pod Big Bendom sme objavili malé jazierka podobné tým, ktoré sú v Yellowstone. Tieto však boli oveľa menšie, avšak za fotku rozhodne stáli. Hneď za Big Bendom boli vodopády Bridal Veil Falls. Odfotili sme ich z parkoviska a šli ďalej.

Jazierka podobné tým v Yellowstone
Výhľad z Big Bend
Bridal Veil Falls

Nasledoval presun k ľadovcu Columbia Icefield. Kým nám malý spal, dali sme si oddych v Icefield Centre. Na pohodlných stoličkách sme relaxovali, kochali sa s výhľadom a pokecali s domácim Kanaďanom o všetkom možnom. Odtiaľto robili výlety na Glacier Skywalk – vysutý most ponad ľadovec a tiež ponúkali jazdu po ľadovci v špeciálne upravenom autobuse. Veľmi dobre vymyslené atrakcie, ktoré ľudia kupovali ako besní. My však na takéto dobrodružstvá nie sme. Keď sa najmenší člen výpravy zobudil, išli sme sa prejsť k samotnému ľadovcu. Keďže nás skoro odfúklo, tak sme sa moc dlho nezdržali. Vrátili sme sa do auta, aby sme šli ďalej na ubytovanie.

Columbia Icefield

Naše ubytovanie bolo pri Sunwapta Falls a bolo podobné ako ubytovanie v Johston Canyon. Viaceré útulné chatky uprostred lesa.

Sunwapta Falls Resort

Na ďalší deň sme hneď zrána vyrazili k vodopádom. Mali sme ich prakticky pre seba, tak sme sa pokochali, pofotili, sadli do auta a vyrazili ďalej.

Sunwapta Falls

Zastavili sme na výhľade Goat Lookout, odkiaľ malo byť vidno ľadovce a horské kozy. My sme nevideli ani jedno ani druhé 🙂 Presunuli sme sa severnejšie k vodopádom Athabasca Falls. Musíme povedať, že tieto vodopády boli naozaj nádherné. Voda sa valila do hlbokého kaňona, ktorý následne ústil do krásnej rieky.

Athabasca Falls

Ďalší stop bol pri jazere Horseshoe Lake. Jazero v tvare podkovy, ktorú však lepšie vidieť zhora ako keď stojíte na brehu jazeru. Nám to však nevadilo, keďže bezvetrie nám opäť vytvorilo na hladine zrkadlo a ten pohľad bol úžasný.

Horseshoe Lake

Predposlednou našou zastávkou na Icefields Parkway bolo Valley of the Five Lakes. Tu nás čakala asi 5 kilometrová ľahká túra k 5 nádherným jazerám. Zaujímavé bolo, že každé jazero malo inú farbu. Pohľady, ktoré sa nám tu naskytli boli naozaj úžasné.

Valley of the Five Lakes

Potom sme mali v pláne ešte ísť pozrieť k Mount Edith Cavell. Krásny kopec s ľadovcom, pod ktorým je veľmi pekné jazero. Cestári nám však spravili škrt cez rozpočet, keďže celé leto opravovali prístupovú cestu. Túto informáciu sme mali ešte pred odchodom do Kanady, tak nás to neprekvapilo. Ak by však bola cesta prístupná, určite by sme Mount Edith Cavell išli pozrieť.

Poslednou zastávkou bol Jasper – miesto, kde Icefields Parkway končí. Išli sme sa pozrieť do centra, no nič zaujímavé tam naozaj nie je. Dali sme si obed a to bolo tak všetko. Pôvodne sme sa tu chceli ubytovať, no ubytovanie bolo tak drahé (najlacnejšie okolo 200€ na noc), že sme zvolili lacnejšiu alternatívu a ubytovali sme sa v asi 70km vzdialenom meste Hinton.

Jasper

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *